Cumparam sau ne bucuram? Ce mai reprezinta astazi sarbatorile

mall-591337_1920
Suntem bombarati cu mesaje si reclame care ne manipuleaza sa credem ca achizitionarea unor produse este echivalenta cu sarbatorile fericite petrecute in sanul familiei.
De aici si pana la crearea unei realitati distorsionate, in care omul este educat sa consume mult si sa se bucure putin, mai este un singur pas. Hipermaketurile sunt pline pana la refuz, cosurile de cumparaturi, de asemenea. Ne pregatim sa petrecem cele 2-3 zile de Craciun de parca tocmai s-a anuntat al doilea potop din istoria omenirii. Ne confundam casele cu Arca unui Noe speriat, care incearca sa ia cat mai mult din afara si sa adauge in interior.
Cu cat nevoile noastre cresc, cu atat cumparam mai mult, aproape obsesiv, doar-doar vom acoperi golul interior!
Suntem la ani lumina unii de altii, dar incercam sa ne convingem pe noi insine ca suntem fericiti.
Bucuria sarbatorilor petrecute in familie este inlocuita cu cadouri scumpe, cadouri ce doar mimeaza fericirea. De ce spun acest lucru? Pentru ca bucuria nu poate fi cumparata. Ea nu se ascunde in lucruri materiale, nu se imbraca in hartie pentru cadouri, nici nu se leaga cu fundite colorate. Ori e, ori nu e!
Ce mai reprezinta astazi sarbatorile? Goana dupa cadouri, cumparaturi compulsive, urmate de sentimente de vinovatie, portofele goale sau chiar carduri de credit…
In acest amalgan, unde se situeaza implinirea, pacea sufleteasca sau bucuria de a fi alaturi de cei dragi?
Un Craciun lipsit de sentimente este un Craciun gol, iar semnificatia profunda si indemnul la introspectie sunt pangarite de imagini false pe care le adoptam fara sa le analizam.
Daca ne-am intreba ca intr-un film: “Cine a furat Craciunul?” si ne-am acorda timp sa ne analizam comportamentele, poate am ajunge la concluzia ca ni-l furam singuri!