Batranetea este finalul? De la lipsa sensului vietii la descoperirea sensului profund

BATRANETEA
Batranetea, privita ca stadiu final al existentei, este o perioada incarcata de emotii si semnificatii. Vechiul proverb “Cine nu are un batran sa isi cumpere” pare sa nu mai produca astazi efecte. In tumultul vietii, in era vitezei, timpul nu mai are timp pentru ei.

Ii intalnim pe strada, in mijloacele de transport in comun, in piete sau hypermarket-uri. Isi misca picioarele cu greutate, pasii lor parand a purta povara intregii omeniri. Sunt oameni cu parul alb, cu tenul ridat, marginalizati de societate. Ei nu mai pot sa tina ritmul. In lumea lor timpul se scurge altfel: agale, adesea fara sens.
Batranetea, respectiv perioada de viata ce incepe in jurul varstei de 65 de ani, se imparte in trei stadii (Psihologia varstelor, Ursula Schiopu si Emil Verza):
– trecerea spre batranete, cuprinsa intre 65 si 75 de ani;
– batranetea medie, intre 75 si 85 de ani;
– marea batranete sau longevitatea, dupa 85 de ani.
Perioada de regresie, in care functiile fizice si psihice sufera modificari importante, batranetea este vazuta ca o povara si foarte putin ca binecuvantare de catre membrii societatii. Dupa o viata intreaga, in care a fost utila si a indeplinit numeroase roluri, persoana varstnica este pusa fata in fata cu o alta fata a existentei. Neputincioasa, lipsita de ajutor, adesea singura, avand probleme de sanatate majore, se confrunta direct cu nepasarea celor din jur. Auzim adesea in jurul nostru: “Il cauta moartea pe acasa si el este in piata!”, “Batranii se plimba toata ziua cu autobuzul!” Nu este usor si nici comod sa privim dincolo de aspectul oamenilor batrani, iar de multe ori nici nu ne dorim sa facem acest lucru. Poate pentru ca ceea ce nu stim, ce nu vrem sa vedem despre batranete, nu ne poate afecta. Inca.

Si ei au fost candva tineri…

Desi pare greu de crezut, candva zurdau liberi pe strazi si alei. Lucrau, cresteau copii, aveau prieteni si rude cu care se vizitau, jucau jocuri de societate sambata seara sau depanau povesti la gura sobei. Sunt tot ei, batranii de acum, oamenii priviti cu repulsie ca si cum de finalul lor ar depinde bunastarea lumii.
De parca batranetea nu ar fi de ajuns, in multe cazuri starea lor psihica continua sa se degradeze. Uita unde si-au pus ochelarii sau ce au mancat cu o seara inainte, sunt tot timpul abatuti, implora ajutor din afara, se tem de moarte constienti fiind ca se indreapta spre acel punct. Dementa, depresia, atacurile de panica fac ravagii la batranete.

Punct… sau punct si de la capat?

In functie de felul in care si-au trait viata, convingerile personale, persoanele varstnice privesc finalul diferit. In timp ce pentru unii moartea reprezinta finalul a tot, pentru altii e doar un alt inceput, o trecere, o etapa. Din practica am observat ca acele persoane care cred in ceva sunt mult mai degajate si se impaca mai usor cu ideea finalului. Pentru persoanele care nu cred intr-o alta viata, intr-o putere superioara, moartea este greu de acceptat si confruntarea cu ea produce mai multa suferinta. Pentru ca nu inteleg sensul existentei. Daca vom incerca sa empatizam cu ei fie si numai cateva minute, vom intelege usor ca nici ei nu si-au droit sa ajunga batrani… Ii doare, dar nu batranetea, ci impasibilitatea. Ii dor privirile rautacioase, vorbele grele… Corpul le da dureri, sufletul de asemenea. Ii doare viata, cu tot ce mai inseamna ea la final. Putinul pe care il mai au, tot ce au lasat in urma, oameni si amintiri, locuri vazute, momente traite, totul doare. Pentru ca s-a scurs odata cu timpul speranta…

Daca aveti un batran de care va pasa, nu ignorati starea lui de sanatate. O evaluare psihologica poate fi ajutorul de care are nevoie. In cabinetul nostru poate beneficia de o evaluare psihologica complexa si discount pentru reevaluare. La final primiti scor MMSE, scor GAF.